بستن

این مطلب را به دوست خود ارسال کنید

اطلاعات شما نزد تک ایران کالا کاملا محفوظ می باشد

بهترین ظروف برای پخت و پز در طب سنتی

بهترین ظروف برای پخت و پز در طب سنتی
چکیده این مطلب : انتشار : 1401/08/03 0 نظر

طب سنتی ایرانی تاریخچه و قدمتی بسیار طولانی دارد و در آن به جنبه‌های مختلف سلامت انسان توجه شده است. غذاها و خوراکی که هر فرد در طول روز استفاده می‌کند تأثیر بسیار زیادی بر سلامت فرد دارد، به همین دلیل در طب سنتی نیز به انواع خوراک، خاصیت‌های آن‌ها و حتی نحوۀ پخت و پز غذاها نیز توجه شده است؛ بنابراین، حکیمان متبحر در طب سنتی توصیه‌هایی در رابطه با ظروفی که در آن‌ها پخت و پز روزانۀ خود را انجام می‌دهیم دارند.

طب سنتی ایرانی تاریخچه و قدمتی بسیار طولانی دارد و در آن به جنبه‌های مختلف سلامت انسان توجه شده است. غذاها و خوراکی که هر فرد در طول روز استفاده می‌کند تأثیر بسیار زیادی بر سلامت فرد دارد، به همین دلیل در طب سنتی نیز به انواع خوراک، خاصیت‌های آن‌ها و حتی نحوۀ پخت و پز غذاها نیز توجه شده است؛ بنابراین، حکیمان متبحر در طب سنتی توصیه‌هایی در رابطه با ظروفی که در آن‌ها پخت و پز روزانۀ خود را انجام می‌دهیم دارند. با توجه به اهمیت بحث ظروف برای پخت و پز در طب سنتی، ما در تک ایران کالا مقالۀ زیر را در رابطه با انواع ظروف رایج برای پخت و پز و فواید و مضرات هرکدام برای شما آماده کرده‌ایم تا شما بهترین انتخاب را داشته باشید.

 

ظروف تفلون

در دهه‌های اخیر ظروف تفلون بسیار در بین خانم‌های خانه‌دار محبوبیت پیدا کرده‌اند و تقریباً در همۀ خانه‌ها از این ظروف استفاده می‌شود. در ساخت ظروف تفلون از انواع پلیمرها استفاده می‌شود و دلیل نچسب بودن این ظروف نیز همین است. نچسب بودن و قیمت مناسب ظروف تفلون باعث استفادۀ گسترده از این ظروف است، به طوری که برخی از خانم‌ها حتی بعد از تخریب لایۀ تفلون ظروف خود آن‌ها را برای تعمیر و بازسازی می‌برند و دوباره از این ظروف استفاده می‌کنند که البته کار بسیار خطرناکی است و اصلاً توصیه نمی‌شود؛ اما آیا تفلون جزو ظروف برای پخت و پز در طب سنتی محسوب می‌شود یا خیر؟

در پاسخ باید گفت که در طب سنتی چندان به استفاده از ظروف تفلون توصیه نمی‌شود؛ چراکه لایه‌های تفلون در اثر حرارت و به مرور زمان جدا می‌شوند و اگر سطح ظروف تفلون بر اثر خراش آسیب ببیند، این پلیمرها با مواد غذایی مخلوط می‌شوند و می‌توانند به شدت سرطان‌زا باشند. به ویژه اگر از ظروف تفلون بسیار ارزان قیمت استفاده شود که در ساخت آن‌ها از فلز سنگین «کادمیوم» استفاده شده است، این خطر چند برابر نیز می‌شود. این مادۀ خطرناک وارد غذا می‌شود و باعث بروز سرطان، ضایعات پوستی و کم‌خونی می‌شود؛ بنابراین اگر هم قصد دارید از ظروف تفلون استفاده کنید سعی کنید تا جای ممکن سطح ظرف دچار خراش و آسیب نشود و از محصولات معتبر استفاده کنید که در ساخت آن‌ها از فلزات سنگین استفاده نشده باشد.

 

ظروف چدنی

ظروف چدنی نیز از انواع محبوب و رایج در پخت و پز هستند؛ چراکه چدن می‌تواند حرارت زیادی را تحمل کند و به راحتی با مواد خوراکی واکنش نشان نمی‌دهد و گزینۀ مناسبی برای پخت انواع خوراک محسوب می‌شود. ظروف چدنی اصل و مرغوب قیمت نسبتاً بالایی دارند، رنگ آن‌ها به مشکی می‌زند و تیره است و آهن‌ربا را به خود جذب می‌کند زیرا چدن آلیاژی از آهن است. البته باید دقت کرد که امروزه انواعی از ظروف چدنی در بازار موجود هستند که قیمت ارزانی دارند و سطح آن‌ها با لایه-ای از تفلون و مواد پلیمری پوشانده شده است. این ظروف تقلبی هستند و کارکرد و وضعیتی مشابه ظروف تفلون دارند؛ بنابراین، ظروف چدنی از ظروف برای پخت و پز در طب سنتی هستند و استفاده از آن‌ها مشکلی ندارد، البته به شرطی که اصل و با کیفیت باشند.

 

ظروف مسی

ظروف مسی از ظروف برای پخت و پز در طب سنتی محسوب می‌شوند و برای کسانی که بدن آن‌ها دچار کمبود این یون شده است توصیه می‌شوند. البته در استفاده از این ظروف باید به چند نکته توجه کرد؛ اول اینکه استفاده بیش از حد از ظروف مسی و افزایش این یون در بدن مضر است و ممکن است باعث بیماری فرد شود. پس در استفاده از این ظروف باید حد تعادل رعایت شود. دوم اینکه اگر ظروف مسی اصل و با کیفیت نباشند و لایۀ درونی آن‌ها با سرب یا قلع پوشانده شده باشد، به مرور زمان این سرب وارد غذا می‌شود و تأثیرات بسیار مخربی بر بدن دارد. شما برای اطمینان از اصل بودن ظروف مسی می‌توانید مقداری جوهر لیمو روی سطح آن بمالید و بعد از خشک شدن آن رویش نمک بپاشید، اگر رنگ آن زرد شد یعنی در ترکیب آن سرب وجود دارد.

 

ظروف سنگی و سفالی

در گذشته برای پخت و پز از ظروف سنگی استفاده می‌شده است و اگر این ظروف مرغوب باشند، از سنگ خالص تهیه شده باشند و مواد مضر افزودنی در ساخت آن‌ها به کار نرفته باشد، به عنوان ظروف برای پخت و پز در طب سنتی توصیه می‌شوند و حتی انواع خورش و آبگوشت در ظروف سنگی بسیار لذیذتر طبخ می‌شوند؛ اما برخلاف اینکه عده‌ای تصور می‌کنند ظروف سفالی نیز مانند ظروف سنگی سالم هستند، باید گفت که ظروف سفالی اصلاً جزو ظروف برای پخت و پز در طب سنتی محسوب نمی‌شوند؛ زیرا ظروف سفالی دارای منافذ بسیار ریزی در دیوارۀ خود هستند که به مرور زمان مواد غذایی در آن‌ها رسوب می‌کند و با شست و شو نیز پاک نمی‌شود. در نتیجه، ظروف سفالی محل مناسبی برای رشد انواع میکروب‌ها و باکتری‌ها می‌شوند که ممکن است باعث مسمومیت غذایی شود.

 

ظروف استیل

ظروف استیل اگر واقعاً از کیفیت خوبی برخوردار باشند از ظروف برای پخت و پز در طب سنتی هستند. ظروف استیل که در ساخت آن‌ها از ترکیب آهن و نیکل استفاده می‌شود، حرارت بالا را به خوبی تحمل می‌کنند و در برابر خراش و آسیب هم تا حد زیادی مقاوم هستند. البته امروزه ظروف استیلی در بازار فروخته می‌شود که هرچند قیمت ارزانی دارند اما در ساخت آن‌ها از مواد سمی مثل سرب نیز استفاده شده که در اثر حرارت با مواد خوراکی مخلوط می‌شود و برای بدن مضر است؛ بنابراین، اگر از کیفیت ظروف استیل خود مطمئن نیستید بهتر است که از آن‌ها استفاده نکنید.

 

ظروف شیشه‌ای نشکن (پیرکس)

ظروف شیشه‌ای نشکن یا پیرکس یکی از بهترین انواع ظروف برای پخت و پز مواد غذایی به حساب می‌آیند و به عنوان بهترین ظروف برای پخت و پز در طب سنتی شناخته می‌شوند که متخصصان استفاده از آن‌ها را بسیار توصیه می‌کنند. شیشه‌های نشکن به کار رفته در این ظروف مقاومت بالایی در برابر حرارت دارد و مواد مضر و سمی با غذا و خوراک در حال پخت ترکیب نمی‌شود. از سوی دیگر، هنگام استفاده از ظروف شیشه‌ای دیگر لازم نیست نگران واکنش مواد غذایی اسیدی با مواد به کار رفته در ظرف باشید و به راحتی می‌توانید انواع غذاهای ترش و اسیدی را نیز در این ظروف طبخ کنید. همچنین پخت غذا در این ظروف بی‌رنگ و شفاف و دیدن مراحل پخت آن نیز لذت خاصی دارد و باعث می‌شود از آشپزی کردن در این ظروف بیشتر لذت ببرید.

نظرات

captcha Refresh

به این مطلب امتیاز دهید

تعداد کل امتیازات این مطلب 0

جدیدترین مقالات